Полезна информация

Отговори на най-често задаваните въпроси

Многослойният (инженерен) паркет, естествен паркет ли е?

Да!Многослойният (инженерен) паркет е изработен от естествена, твърда дървесина. Състои се от основа и горен (износен) слой. Основата е от шперплат, а горният слой – от твърда дървесина. Шперплатът представлява няколко слоя дървесина, пресовани и слепени заедно „на кръст“ за по-голяма стабилност. Върху шперплата е залепен износният слой от масивна твърда дървесина, който може да бъде рециклиран (циклен) многократно, както класическите масивни паркети. След монтажа на пода, инженерният паркет и паркетът от масивна дървесина, изглеждат напълно идентични.

Какви са предимствата на многослойния паркет пред масивните паркети?
  • Конструкцията на многослойните паркети ги прави по-устойчиви на високи нива на влага, което осигурява по-голяма устойчивост на изкривяване и напукване в сравнение с подовите настилки от масивна дървесина. Това прави инженерните паркети подходящи и за помещения, които предполагат наличие на остатъчна и последваща влага – магазини, хотели, офиси, заведения и други.
  • Високата устойчивост на изкривяване позволява отделните детайли да се изработват с по-големи размери в ширина и дължина.
  • Многослойният паркет е единствената дървена подова настилка, която е напълно подходяща за подово отопление.
  • Многослойните паркети превъзмогват дългите процеси на монтаж, които изискват паркетите от масивна дървесина. Необходимо е само поставяне, без циклене и лакиране.
Как се монтират и поддържат инженерните паркети?

Инженерните паркети могат да се монтират по различни начини:

  • „плаващи“ (незалепени);
  • залепени само в нута и перото;
  • залепени към пода;
  • заковани към плоскости (OSB или шперплат).
Колко години “живот” имат инженерните паркети?

Срокът на експлоатация зависи от дебелината на най-горния слой. Паркетите на Павидера могат да се рециклират 3 до 5 пъти. При нормална поддръжка,  можете да се радвате на тяхната красота и уют, поколения наред.